Ο Συνεταιρισμός
Ο Συνεταιρισμός

1.Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κάτω Πορροΐων ιδρύθηκε το 1926 με σκοπό την αλληλεγγύη, την ισότιμη συνεργασία και την αμοιβαία βοήθεια των μελών του, την οικονομική, κοινωνική, πολιτιστική ανάπτυξη και προαγωγή τους, μέσω μιας συνιδιόκτητης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης στον τομέα της καλλιέργειας καπνού. Λειτουργεί μέχρι τις μέρες μας αλλάζοντας προσανατολισμό μέσα στη ροή των χρόνων, εξαιτίας της εγκατάλειψης της καπνοκαλλιέργειας.

Το 2014 παλιά και νέα μέλη του Συνεταιρισμού, στηριζόμενα στις αξίες του συνεργατισμού, αποφασίζουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια των αρωματικών, φαρμακευτικών φυτών.

2.Κύρια καλλιέργεια του Συνεταιρισμού είναι η ρίγανη του γένους Origanum vulgare ssp hirtum.

Φυτεύτηκαν κλώνοι του παραπάνου είδους, για σταθερή ποιότητα παραγωγής και για τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του( υψηλή περιεκτικότητα αιθέριων ελαίων,έντονο άρωμα, πικάντικη γεύση κ.λ.π)

Η καλλιέργεια της σ΄όλες τις φάσεις παραγωγής, γίνεται με τον παλιό παραδοσιακό τρόπο. Φυτεύεται και ξεβοτανίζεται με το χέρι και η συγκομιδή της γίνεται επίσης με το χέρι, χωρίς το φυτό να παραμένει στον ήλιο, γι αυτό και διατηρεί το έντονο βαθυπράσινο χρώμα του. Η ξήρανση της γίνεται σε καλά αεριζόμενο χώρο, πάνω σε κρεβατίνες.

Παράλληλα και πειραματικά σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ << ΔΗΜΗΤΡΑ>> καλλιεργούνται:

α) Satureja pilosa spp origanita, αγριορίγανη με έντονο άρωμα θυμαριού από την περιοχή της Θράκης

β)Thymus sibthorpii, ορθόκλαδο θυμάρι με έντονο άρωμα και μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο και τέλος

γ)Origanum vulgare ssp vulgare, ρίγανη που χρησιμοποιείται σαν τσάι.

Όλες οι καλλιέργειες βρίσκονται στους πρόποδες του Όρους Κερκίνη, στο χωριό των Κάτω Πορροΐων και έχουν ενταχθεί στην TUV AUSTRIA HELLAS για να πάρουν βιολογική πιστοποίηση.

Η περιοχή φημίζεται για τα προϊόντα εκτροφής βουβαλιών καθώς και για την επεξεργασία οπωροκηπευτικών. Ένας από τους στόχους μας είναι να εντάξουμε τα παραγόμενα φυτά μας στα παραπάνω προϊόντα και να δώσουμε στους καταναλωτές ένα νέο προϊόν 100% από την περιοχή μας. Η παραγωγή αιθέριων ελαίων από τον Συνεταιρισμό είναι το επόμενο μας βήμα.